Wat is een hypotheek?

  • door
execution only

Voordat je meer leest over hypotheken, is het verstandig eerst te weten wat een hypotheek is. Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening, is een lening met onroerend goed als onderpand. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, sluit je een hypothecaire lening af om het huis te financiëren. Je hebt dan ook het huis als onderpand. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker het huis mag verkopen als de lening niet langer betaald kan worden. Je betaalt rente over de hypotheek, het is immers een lening en geld lenen kost geld. Één van de hypotheekverstrekkers is execution only. De manier waarop je de hypotheek afbetaalt is afhankelijk van de hypotheekvorm.

De verschillende hypotheekvormen

  • De lineaire hypotheek
  • De annuïteitenhypotheek
  • De aflossingsvrije hypotheek
  • De hybride hypotheek
  • De beleggingshypotheek
  • De krediethypotheek
  • De levenhypotheek
  • De bankspaarhypotheek
  • De spaarhypotheek

Een hypotheekvorm is de manier waarop je de hypotheek betaald. Als je tegenwoordig een nieuwe eerste hypotheek afsluit kun je alleen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek kiezen. Dit alles heeft te maken met aflossen. Bij beide hypotheken los je gedurende de looptijd af en kun je gebruik maken van een belastingvoordeel.

De maximale hypotheek

De bank leent niet zomaar een maximale hoeveelheid geld uit. Doordat de bank geld aan jou uitleent loopt hij een groot risico, namelijk dat hij het geleende geld niet terugkrijgt. Om dit risico te beperken vraagt de bank dus, in geval van een hypothecaire lening, een onroerend goed als onderpand. Daarnaast wordt er berekend hoeveel geld je maximaal kunt lenen, of wel de maximale hypotheek. Hierbij kijkt de bank voornamelijk naar jouw inkomen en de waarde van je woning. Hoe hoger jouw bruto inkomen is, hoe meer je kunt lenen. 

execution only

Financiële hulp bij het kopen van een huis

Het kan lastig zijn om een hypotheek te krijgen wanneer je een starter bent op de woningmarkt. Financiële hulp kan dan de oplossing zijn. Je ouders kunnen eventueel op verschillende manieren helpen: door een lening, schenking, kasrondje, verhuur, gezamenlijke koop, borg staan of overwaarde gebruiken. Hieronder volgt een toelichting.

Lening

Ook je ouders kunnen ervoor kiezen om jou geld te lenen. Hier moet je rente over betalen. Deze kun je echter wel aftrekken van de belasting, als je aflost op dezelfde manier als bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Je kunt de rente alleen aftrekken als deze vergelijkbaar is met de zakelijke rente van een hypotheek.

Schenking 

Je ouders kunnen ook kiezen om geld te schenken. Hierbij is het wel verstandig om te weten dat er een maximum bedrag is dat jouw ouders je belastingvrij mogen schenken. Weet dus dat er regels zijn voor belastingvrij schenken.

Kasrondje

Een kasrondje is een combinatie van een lening en een schenking. Houd er wel rekening mee dat de schenking in hetzelfde kalenderjaar moet plaatsvinden als het jaar waarin ze jou het geld lenen,

Verhuur 

Je ouders kunnen de woning voor jou kopen en deze vervolgens aan jou verhuren. Het nadeel is dat jouw ouders in dit geval geen gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft als reden dat de woning niet hun hoofdwoning is.

Borg staan

Als jouw ouders borg staan voor de hypotheek, betekent dat dat jouw ouders als hoofdaansprakelijk worden gezien door de bank. Dit kan voordelig zijn, omdat je dan een hoger hypotheekbedrag kunt lenen en dus jouw woning kan financiëren. Je betaalt echter zelf wel de hypotheeklasten.

Overwaarde gebruiken

In het geval dat jouw ouders een overwaarde hebben op hun woning, kan dat gebruikt worden als onderpand voor een deel van jouw hypotheek. Toch moet je er rekening mee houden dat jouw ouders het risico lopen hun woning te moeten verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Dit maakt dat dit ook de meest onaantrekkelijke vorm is voor de meeste mensen.

Hopelijk kun je met deze informatie een hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld bij execution only, die bij jou past. Heel veel succes en nogmaals let op: geld lenen kost geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *