Wanneer je een persoonlijke lening nodig hebt

  • door
persoonlijke lening

Er zijn allerlei soorten leningen te bedenken. Zakelijk of particulier, een doorlopende lening of met een vaste periode: er kan van alles. De persoonlijke lening is een van de meest gekozen leenvormen. De persoonlijke lening valt onder het consumptief krediet. Dit zijn allerlei leenproducten die voor consumenten zijn bedoeld en die door banken in deze categorie worden geplaatst. 

persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening?

Er is een onderscheid tussen de persoonlijke lening en veel andere leenvormen. Een persoonlijke lening is een bankterm voor een consumptief krediet waarbij het geleende bedrag in één keer wordt uitbetaald en daarna door de lener in een vaststaand aantal termijnen wordt terugbetaald. Elke termijn bevat een aflossingscomponent en rente over de restschuld. De looptijd en de rente worden in de leenovereenkomst vastgelegd en kunnen gedurende de looptijd niet worden gewijzigd. Bovendien is het, anders dan bij doorlopend krediet, niet toegestaan om afgelost saldo weer op te nemen.

Waarvoor is deze lening?

persoonlijke lening

Hoewel de uitleg hierboven misschien een beetje boven de pet van sommigen gaat is de essentie simpel: de persoonlijke lening is een bedrag dat je in één keer krijgt uitgekeerd. Dat uitgekeerde bedrag gebruik je dus voor een auto, verbouwing, huwelijk of reis. Wat je wil. Maar je moet het wel terugbetalen binnen een afgesproken termijn. En je kunt het geld niet weer opnemen wanneer je het hebt afgelost. Het is dus anders dan wanneer je een roodstand of doorlopend krediet aanvraagt. Deze leenvormen zijn juist bedoeld voor langere periode en je kunt er weer geld vanaf halen indien nodig.