Van zzp’er naar groeiend bedrijf

  • door

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt toe. Het is natuurlijk fantastisch om voor jezelf te werken en als zzp’er kun je als eenmansbedrijfje beginnen en zelf je werkzaamheden, uren en opdrachten bepalen. Maar er zijn ook veel moeilijkheden aan als zzp’er werken. Zo zul je alles zelf moeten doen en daar horen ook administratie en andere nevenactiviteiten bij. Daarom is het voor veel zzp’ers de ambitie om door te groeien naar een echt bedrijfje met werknemers. Wanneer je als zzp’er succesvol bent dan zul je merken dat er te veel werk is om allemaal alleen te doen. Dan zal het belangrijk zijn een team te gaan bouwen en werk te gaan delegeren. In dit artikel bespreken we een aantal tips om van zzp’er uit te breiden naar een echt bedrijfje.

Neem zzp’ers in dienst

Wanneer je als zzp’er merkt dat je te veel werk op je bord krijgt dan is het tijd om een deel van de werkzaamheden af te dragen. Denk aan het inhuren van een assistent voor de kleine zaken. Of je kunt mensen aannemen voor de werkzaamheden die je niet leuk vindt, bijvoorbeeld belastingaangifte en administratie. Het probleem van mensen aannemen is alleen dat je naast het loon dat je aan ze moet betalen, je ze ook verzekeringen, vakantiedagen en andere toevoegingen zult moeten geven. Voor een groter bedrijf geen probleem, maar voor een zzp’er die pas net probeert uit te breiden kan dit intimiderend zijn. Daarom is het een goed idee om in plaats daarvan andere zzp’ers aan te nemen. Deze zzp’ers hoef je geen arbeidsvoorwaarden te geven en werken ook vaak specifiek per opdracht, net als jij.

Maak de juiste investeringen

Wanneer je van zzp’er naar een groeiend bedrijf wilt gaan dan zul je moeten investeren. Veel van de extra inkomsten die je krijgt als grote zzp’er zul je moeten herinvesteren in je eigen bedrijf. Het fijne is natuurlijk dat je deze investeringen kunt afschrijven van je belastingen. Tegelijkertijd moet je er ook rekening mee houden dat sommige investeringen beter zullen uitpakken dan anderen. Een bedrijfswagen kopen zal voor sommige zzp’ers belangrijker zijn dan anderen. Filmmakers willen vaak uiteindelijk wel een bedrijfswagen huren wanneer ze flink veel materiaal willen vervoeren.

Neem de stap

Voor veel zzp’ers is het een grote stap om uit te breiden naar een echt bedrijf. Er zal bij de overgang veel werk komen kijken en ook meer verantwoordelijkheid. Desondanks is het een belangrijke stap voor alle zzp’ers om te nemen. Je wilt natuurlijk aan je bedrijf werken, niet in je bedrijf.