Tips om zo goed mogelijk de online lessen door te komen

  • door

De meeste studenten zitten er al een tijdje aan vast: thuisonderwijs. Alleen examenleerlingen of studenten van wie hun ouders een essentieel beroep hebben, mogen nog naar school. Dit is natuurlijk een hele omschakeling en ook niet zo heel gemakkelijk. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten. Het beste is dus om in je eigen, oude ritme te blijven. Dus: op tijd opstaan en niet in je pyjama de les volgen. Hieronder een aantal tips om goed en productief de online lessen door te komen!

Sta op tijd op

Als je les om half 9 begint, dan zou je normaal rond een uur of 8 wegfietsen om vervolgens rustig naar je kluisje en het toilet te gaan. Vijf minuten voor tijd zat je al te wachten voor het lokaal en om half 9 al netjes met je spullen en al klaar in het lokaal. Doe dit dan ook als je thuis les hebt! Al hoef je niet te fietsen, zorg er wel voor dat je op tijd je bed uit bent, klaar zit en ontbeten hebt. Daarnaast voel je je ook productiever als je gewoon in je normale kleding zit in plaats van een pyjama. Joggingbroek kan natuurlijk altijd wel als je maar een paar lessen hebt, maar over het algemeen zul je je veel beter voelen als je je zoals ”normaal” aankleedt.

Doe goed mee

Het is heel verleidelijk om jezelf de hele dag op mute te zetten en misschien wel je camera uit te doen om vervolgens op je telefoon te zitten of tien andere dingen te doen. Maar onthoud: uiteindelijk moet je al deze kennis gewoon weer toepassen op toetsen of examens. Goed mee doen dus! Het is voor docenten ook lastig om online les te geven en om dezelfde onderwijskwaliteit te geven als op school. Maar zij doen hun best, en jij dus ook!

Help de docent

Voor iedereen is het een omschakeling en natuurlijk niet geheel ideaal om vanaf een laptop les te geven of te krijgen. Wees dan ook geduldig en help de docent als er iets fout gaat. Sommigen, vooral wat oudere, zijn nog niet helemaal bekend met online systemen of laptops, terwijl jij er waarschijnlijk alles van weet. Help ze dus als het nodig is! Daarnaast is het ook fijn als je je docent tips geeft over hoe hij of zij het eventueel kan verbeteren: dit komt uiteindelijk ten goede van jouw leskwaliteit! Voor docenten onderling is het handig om eens in de zoveel tijd elkaars online lessen te bezoeken. Een vorm van collegiale visitatie, maar dan online. Zo kan een andere docent aangeven wat hij denkt dat er beter moet, en dan kan de lesgevende docent dit weer aanpassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *