Tijd voor een Koop Huis, maar hoe zit het met een Hypotheek?

  • door

Gefeliciteerd, je bent in aanmerking om een huis te kopen! Wellicht is dit je eerste koophuis en heb je als starter nu voldoende kapitaal en inkomen, of misschien heb je dit al veel vaker gedaan en is het tijd voor een maatje groter omdat er een derde kind aankomt. Hoe dan ook, bij het aankopen van een huis zal je, tenzij je het gehele bedrag zelf kan betalen, ongetwijfeld te maken gaan krijgen met een hypotheek.

Een hypotheek sluit je af bij een geldverstrekker. Deze geldverstrekker besluit op basis van jouw inkomen en je (schuld)verleden tot welk bedrag je bij hen zou mogen lenen. Het liefst wil je van tevoren al een beetje onderzoek hebben gedaan om te weten ‘waar je staat’. Oftewel, hoeveel geld zou je eventueel maximaal kunnen lenen. Dit kan je doen bij Hypotheekrente.nl onder het kopje ‘hoeveel kan ik lenen’. Denk er hierbij wel aan om het gevraagde salaris altijd in te vullen als salaris per jaar. Anders kom je op een scheve berekening uit.

Maar als je eenmaal het huis van je dromen hebt gevonden, en een bod hebt uitgebracht, en je hebt het winnende bod, dan is het tijd om de financiële zaken te gaan regelen. En dan is het dus tijd om de beste hypotheek te kiezen. De beste hypotheek kies je door te kijken naar de combinatie van de hoogte van het te lenen bedrag, de rente van het geleende bedrag, en de rentevaste periode.

Op dit moment zijn de rentes erg laag. Dit merk je wanneer je spaargeld op een spaarrekening hebt staan: de rente die je over je spaargeld krijgt is bijna nul op dit moment. Maar dit geldt dus ook andersom, voor wanneer je een lening afsluit. Een hypotheek is in wezen een lening, en het is dus op dit moment erg interessant om een hypotheek af te sluiten, aangezien de rente zo laag is. Dit betekent dat je in totaal minder hoeft te betalen over het geleende bedrag dan wanneer de rente hoger zou zijn.

Wanneer je hypotheken gaat vergelijken, wil je dus kijken bij welke verstrekker je de beste, ofwel laagste, hypotheekrente aangeboden krijgt. Hoe laag dit percentage is, is afhankelijk van enerzijds de rentevaste periode, en anderzijds hoeveel geld je zelf inlegt. Wil je bijvoorbeeld de hypotheekrente 20 jaar vast zetten, dan wordt de rente wat hoger dan wanneer je deze voor slechts tien jaar vast legt. Maar het kan zo zijn dat over 10 jaar de rente weer aanzienlijk hoger ligt. Dus dan zou je deze graag voor een langere periode hebben willen vastleggen.

Tegelijkertijd is het zo dat de rente hoger of lager uitvalt, afhankelijk van het percentage van de marktwaarde die gefinancierd wordt. Bij een hypotheek voor 100% van de marktwaarde van de woning, krijg je een hogere rente dan wanneer je zelf ook wat inlegt, en bijvoorbeeld slechts 80% van de marktwaarde wilt lenen.

Er komt dus voldoende bij kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Doe dus vooral goed je research van te voren!