Startersgids: beginnen met beleggen

  • door
starten met beleggen

Steeds meer mensen denken erover na om te beginnen met beleggen. Dat is niet gek, want de rentestand staat al een tijdje historisch laag. De kans is dus groot dat het rendement uit beleggen meer oplevert. Toch is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat beleggen risico’s met zich meebrengt, maar dat zul je ongetwijfeld weten. In dit artikel geef ik je een aantal tips waarmee je de risico’s van beleggen kunt beperken.

Beleggingstip 1: gebruik geld dat je kunt missen

Zoals ik in de inleiding al een aangaf, brengt beleggen risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Het is verstandig om altijd een spaarpotje achter de hand te hebben om onvoorziene kosten te dekken. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan je auto waaraan plotseling iets vervangen moet worden of een hoge tandartsrekening. Zorg er dus voor dat je maandelijks een bedrag opzij zet. Hou je naast je spaarpotje nog geld over? Dan is het verstandig om dit geld te gebruiken om te beleggen.

Beleggingstip 2: bouw een diverse portefeuille op

Door een diverse portefeuille op te bouwen spreid je de risico’s en ben je minder kwetsbaar. Mocht één van de aandelen waarin je hebt belegd plots minder waard worden, dan zul je minder hard worden getroffen dan wanneer je al je geld in dit aandeel zou hebben belegd. Uiteraard geldt ook het tegenovergestelde. Toch is het verstandiger om op safe te spelen, zeker als je net begint met beleggen. Breng daarom voldoende spreiding aan en beleg in verschillende producten op verscheidene markten en in verschillende branches en industrieën.

Beleggingstip 3: sluit je aan bij een beleggingsplatform

Ik sluit deze startersgids af met een waardevolle laatste tip: sluit je aan bij een beleggingsplatform. Door je aan te sluiten bij een dergelijk platform kun je jezelf namelijk een flink voordeel doen. Op een belegginsplatform, zoals deze, worden geregeld goede tips gedeeld en ontvang je dagelijks belangrijke updates. Experts onderzoeken en analyseren de ontwikkelingen op de markt en voorzien je van hun inzichten. Daarnaast kun je met je vragen terecht bij ervaren beleggers en is er de mogelijkheid om in contact te komen met andere leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *