Risicomanagement

risicomanagement

Het is algemeen bekend dat Nederlanders niet de grootste fans zijn van risico’s nemen. Dat noemt men een risico avers volk. Om direct met een feitelijke onderbouwing hierover dit artikel te beginnen: uit een onderzoek bleek dat Nederlanders zich boven gemiddeld verzekeren. Het nemen maar vooral dus ontwijken van risico’s speelt een rol in zowel het privé als het zakelijke leven van de Nederlanders.

Ondernemersrisico’s

De meerderheid van Nederlandse organisaties blijken erg behoudend te zijn in het nemen van risico’s. Maar niemand kan ontkennen dat risico’s nemen vanzelfsprekend een hele grote rol speelt binnen het begrip ‘ondernemen’. Een opdrachtgever die zich terug trekt, debiteuren die niet betalen, een investering verdient zichzelf niet terug of grondstoffen worden onverwachts duurder. Deze voorbeelden zijn nog maar het begin van een lange lijst aan ondernemersrisico’s.

Gelukkig zijn er specialisten die risico’s goed kunnen identificeren, op waarde schatten en daarna bepalen hoe een organisatie er tegen kan optreden. Bijvoorbeeld de specialisten in risicomanagement van Hofmeier.

Het ‘nieuwe’ risicomanagement

Risicomanagement heeft een shift meegemaakt van een wat oudere wijze, naar een innovatievere wijze. In eerste instantie lag de focus van risicomanagement binnen organisaties vooral op het voorkomen van fouten door het nemen van beheersmaatregelen. Risicomanagement werd ‘afvinken van lijstjes’ om fouten te voorkomen in de richtlijnen en protocollen. Deze angst om fouten te maken leidde tot een dergelijke rem op de doorontwikkeling van het bedrijf. Tegenwoordig worden de onzekerheden en risico’s min of meer geaccepteerd. Het ‘nieuwe’ risicomanagement focust op de missie van de organisatie en weegt hierbij de mogelijke risico’s af tegen de kansen die ze meebrengen. Gevolgen van risico’s worden verkleind door middel van impactreductie. Op deze wijze kunnen de doelstellingen behaald worden en is er meer mogelijkheid tot doorontwikkeling. Zoals een financiële controller van Hofmeier mooi zei: “Het grootste risico dat je kunt nemen is geen risico nemen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *