Rente vergelijken? Hier moet je op letten

  • door
rente vergelijken

Rente ontvangen over spaargeld is een goede manier om wat extra zakcentje te verdienen. Dit kan je echter op veel verschillende manieren bereiken. Rente vergelijken is in elke situatie handig, of je nu op zoek bent naar een spaarrekening voor je kind of de overwaarde van je verkochte huis wil verkopen. 

Wat is rente?

rente vergelijken

Rente is het bedrag dat je kunt verdienen op je spaargeld. Dat zit zo: wanneer jij je spaargeld aan een ander geeft om te bewaren, bijvoorbeeld door het op een spaarrekening te zetten, dan kan die instantie – in veel gevallen een bank – het geld gebruiken tot jij het weer nodig hebt. Voor dat uitlenen -want dat is het in feite – ontvang jij rente. Je geeft je geld weg en ontvangt rente over elk jaar dat je het niet terug hoeft. 

Verschillende soorten rente

Hoe langer jij je geld niet terug wil, hoe meer rente je erover kunt krijgen. Er zijn dus spaarrekeningen die vrij opneembaar zijn. Dat betekent dat je altijd bij het geld kan wanneer je wil. Die vrijheid is fijn maar je rente is dan automatisch lager. Zet je geld voor vijf jaar of meer vast? Dan krijg je meestal ook meer rente.

Lage spaarrente

rente vergelijken

Er wordt de afgelopen jaren veel geklaagd over de belachelijk lage spaarrente. Er zijn jaren geweest dat je aardig kon verdienen op je spaargeld, zelfs wanneer je het op een rekening zet waarvan je vrij kunt opnemen. Die tijd is echter grotendeels voorbij. Tegenwoordig krijg je op zulke spaarrekeningen amper meer rente. Sterker nog, er zijn zelfs al spaarrekeningen gesignaleerd waar je geld bij moet leggen voor je spaarrekening. Juist om die reden is het nog nooit zo belangrijk geweest als nu om rente te vergelijken. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk verdienen op jouw weggezette spaargeld per jaar.