Persoonlijke lening of doorlopend krediet: het verschil

persoonlijke lening

Als je geld wilt lenen heb je bij kredietverstrekkers twee verschillende keuzes. Je hebt namelijk de keuze uit een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening geeft je zekerheid over de kosten en de looptijd van de lening. Een doorlopend krediet geeft juist meer flexibiliteit. Je mag namelijk je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. We zetten in dit artikel de belangrijkste verschillen tussen deze kredietvormen voor je op een rij. Ook geven we je een aantal tips, zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw lening.

Verschil doorlopende krediet en persoonlijke lening

We hebben het hierboven ook al even aangegeven, maar het belangrijkste verschil tussen de twee leningen is dus de zekerheid over de kosten. Bij een persoonlijke lening heb je namelijk wel zekerheid hierover, bij een doorlopend krediet niet. Bij een persoonlijke lening ontvang je namelijk het gehele bedrag in één keer op je rekening. Dit betaal je dan vervolgens weer elke maand terug met een vast bedrag aan rente en aflossing. Van tevoren kies je ook hoe lang je wilt aflossen, dit noemen we de looptijd van de lening. Ook staat de rente vast met de looptijd. Hierdoor weet je ook precies hoeveel de lening gaat kosten en wanneer je klaar bent met aflossen. Met een persoonlijke lening heb je vaak ook een lagere rente dan een doorlopend krediet en heb je veel meer keuze qua aanbieders. Er zijn namelijk nog maar een paar kredietverstrekkers die een doorlopend krediet aanbieden.

Een doorlopend krediet biedt je meer flexibiliteit, maar geeft je minder zekerheid over de kosten. Voordat je het doorlopend krediet afsluit, spreek je namelijk een kredietlimiet af met de bank. Tot dit bedrag bepaal je zelf hoe vaak en wanneer je geld opneemt. En het fijne van een doorlopend krediet is dat je alleen rente en aflossing betaalt over het bedrag dat je opneemt. Dit is dus weer heel anders bij een persoonlijke lening. De rente die je betaalt bij een doorlopend krediet kan tussentijds wel wijzigen en je mag afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Hierdoor weet je van tevoren dus niet precies hoeveel het krediet je uiteindelijk kost en heb je hierover minder zekerheid.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening kiezen?

De verschillen zijn inmiddels duidelijk tussen beide leningen. Maar waarvoor zou je nou zelf moeten kiezen? Dat ligt helemaal aan jouw situatie en het doel van je lening. Een persoonlijke lening is bijna altijd de beste keuze voor je lening. Zeker als je leent voor een eenmalige grote aankoop, zoals een huis of een nieuwe auto. Daarnaast kan je bij een persoonlijke lening de rente aftrekken van de belasting als je de lening gebruikt voor je woning. Dit mag bij een doorlopend krediet niet. Wel kan een doorlopend krediet gunstig zijn als je voor een langere tijd financiële ruimte nodig hebt.

De goedkopere variant van de twee is wel echt een persoonlijke lening. De rente die je hiervoor betaalt is namelijk lager dan een doorlopend krediet. Wil je liever meer leningen vergelijken? Neem dan eens een kijkje op Geld.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *