Op een interactieve manier lesgeven

  • door

We leven in een tijd waarin vrijwel niemand meer zonder internet kan. We gebruiken het overal en heel de dag voor. Zo is er ook een hoop veranderd tijdens het leren. Zo gebruikten we vroeger alleen boeken en krijtborden en is het zien van een krijtbord tegenwoordig iets fascinerends. Toch is het mogelijk online en offline te combineren met elkaar. Je kunt op een efficiƫnte manier kennis overbrengen en interactief met je leerlingen lessen inplannen. We horen steeds vaker dat de huidige manier van lesgeven ouderwets is en dat het eigenlijk voor de meeste mensen geen effectief resultaat levert. Gelukkig kunnen we dat veranderen. En dat heel eenvoudig!

De perfecte combinatie van lesgeven

Met blended learning kun je effectief lesgeven en kennis overbrengen. Het is de perfecte mix van online en offline leren. Heb je bijvoorbeeld de standaard werkgroepen of trainingen die je inplant met je leerlingen? Bied van tevoren een training aan die iedereen verplicht is te doen. Nu houden veel leerlingen niet van het woord verplicht en zullen ze in het beginnen niet blij reageren. Het voordeel is, dat de meeste leerlingen de training zullen volgen wat betekent dat vrijwel iedereen kan meepraten tijdens de werkgroep. Zo kan iedereen op zijn of haar beurt het verhaal vertellen en wat voor vragen hij of zij heeft en kan iedereen van elkaar leren. Je bent op deze manier als docent niet de enige die iets aan een ander leert, maar de leerlingen stimuleren elkaar ook om beter te worden en de volgende keer ook de training te volgen.

Combineer opdrachten met elkaar

Er zijn een hoop trainingen die je je leerlingen kunt laten volgen. Kies voor een training met veel theorie, zodat je leerlingen dit onderling later met elkaar kunnen bespreken. De een zit met een hoop vragen en begrijpt het beter na een werkgroep en de ander vind alles heel eenvoudig en kijkt er naar uit zijn of haar kennis te delen met de rest.