Huur of koop, keuzes maken

Laten we een fictieve casus nemen. Stel, men wilt een partytent huren Eindhoven en omstreken. Men verwacht dat de tent voor een groot deel van de zomer gebruikt gaat worden. Wanneer word het dan interessant om te huren, en wanneer om te kopen. Ons eerste instinct zou zijn om te zeggen dat kopen de beste optie is. Huren is namelijk vaak prijzig. Maar ik nodig u uit uw economische bril op te zetten en meer te overwegen.

Risico

Zelfs als huren onder de streep duurder lijkt zijn er een aantal voordelen aan huren tegenover kopen. De eerste is het kapitaalsrisico dat u neemt. Als de tent onverwijld faalt in zijn functie bent u uw hele aankoopbedrag kwijt, bij huur niet. Daarnaast is er risico voorbij slijtage dat u loopt door schade.

Opslag

Wanneer de tent niet staat moet u deze ook ergens stallen. Bij veel huishoudens verliezen we dit aspect uit het oog omdat we al een vaste ruimte hebben. Maar met de opkomst van stallingspartijen als Shurgard zien we dat ook in normale huishoudens er een kosten moet worden gerekend voor opslag. Denk dan ook niet aan de ruimte die u nog heeft als vrije ruimte, maar economisch onbenutte ruimte. Dit concept is ook waar AirBnB groot op geworden is. Deze ruimte die u heeft kan u dan ook voor gekochte spullen aan wenden, maar u wilt hier liever spullen die een hoge waarde dragen. Dan gaat u efficiënter om met uw middelen.

Opslag én risico

Bij opslag zelf is er ook een risico, zeker voor een katoen product als een goede party tent. Als u last heeft van ongedierte kunnen deze grote schade toedoen aan het product.

Afschrijven

Een tent word in de loop der jaren minder waard, zoals alle objecten in het leven die niet acuut aan schaarste verbonden zijn. Als u vaker huurt kan u dus ook vaker een meer waardevolle tent nemen. Zo is het niet een steeds ouder wordende tent maar elke keer weer een frisse. Bovendien kan u makkelijker spelen met het formaat dat u nodig heeft. Zo kan u een kleine tent hebben voor normaal gebruik en een grote tent voor feesten en partijen. Anders koopt u een kleine tent en huurt u alsnog de grote tent, een dubbele kosten die vermeden kan worden.

De casus

Al het bovengenoemde voelt niet intuïtief maar zijn wel reële afwegingen die men maakt, of door niks doen laat maken. Niet tenten natuurlijk, maar waarvoor wel?