Hoe zorg je voor een goede band met zakelijke relaties?

  • door

Binnen veel industrieën zijn zakelijke relaties van groot belang. Als handelsonderneming heb je bijvoorbeeld verschillende bedrijven waar je goederen inkoopt en ook weer verschillende bedrijven waar je deze goederen weer aan wilt verkopen. Het is dan ook heel belangrijk om te investeren in goede relaties met je zakenpartners. In deze blog zal ik een aantal belangrijke tips geven om een goede band met je zakelijke relaties op te bouwen.

Persoonlijk contact

Hoewel je tegenwoordig steeds meer zakelijke relaties kan onderhouden door het internet, bijvoorbeeld door middel van skype, kan het heel erg nuttig zijn om klanten in levende lijven te ontmoeten. Vaak zullen je zakelijke relaties je meer vertrouwen als ze je in persoon zien. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk met klanten en mijn producenten af te spreken, zodat ze een goed gevoel bij mij hebben. Ze weten dan dat ik de moeite wil nemen om tijd voor ze vrij te maken en hierdoor ontstaat er vaak een mooie zakelijke relatie.

Ga naar evenementen

Zelf ben ik actief in de kaashandel. Er zijn tal van producenten van kaas en ook een groot aantal partijen die deze kaas willen kopen. Als tussenhandelaar is het belangrijk dat ik goede contacten heb met alle partijen. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk kaasbeurzen te bezoeken om nieuwe mensen te leren kennen. Zo heb ik vorig jaar een mooie klant aan mij kunnen binden in Gouda. Ik heb hem de dag na de beurs uitgenodigd om te gaan vergaderen met onze teams om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik heb toen gegoogled op: vergaderlocatie Gouda en heb via onemeeting toen een hele fijne vergaderzaal kunnen huren. Dit bedrijf heeft verschillende vergaderlocaties door heel Nederland zitten, dus waar je dan ook zit, je kunt altijd wel een mooie vergaderruimte huren.

Kom je afspraken na

De belangrijkste tip die ik je kan meegeven is: kom altijd je afspraken na! Soms verkoop je een product waar je nog niet over beschikt binnen mijn industrie. Dan verkoop ik bijvoorbeeld 100 kg Edammerkaas, zonder dat ik deze zelf heb liggen. Soms blijkt dat mijn importeur van Edammerkaas ook niet voldoende kaas op voorraad heeft liggen. In zulke gevallen zal ik een andere producent moeten zoeken. Nu kan het zo zijn dat deze wat hogere prijzen hanteert, omdat hij weet dat ik het snel nodig heb. In zulke gevallen moet je soms je verlies nemen en de kaas zonder winst doorverkopen aan je klant. De volgende keer dat de klant bij je terugkomt kan je namelijk wel weer winst maken. Als de klant niet meer terugkomt, zal je ook geen winst meer maken. Dus kom altijd je afspraken na.