Hoe vind je de beste hypotheek? 4 eenvoudige stappen

Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen, dan moet er natuurlijk veel geregeld worden. Eén van de belangrijkste dingen die je moet regelen, is het vinden van de beste hypotheek om de woning te kunnen financieren. Er bestaat helaas niet zoiets als de beste hypotheek voor iedereen. Wel kan je op zoek gaan naar de hypotheek die het meest geschikt is bij jouw persoonlijke situatie. Echter vinden veel mensen het lastig om hun beste hypotheek te vinden. In dit artikel help ik je aan de hand van een aantal eenvoudige stappen.

Stap 1 – Bereken van de maximale hypotheek

Om te kijken of je de woning überhaupt wel kan betalen is het handig om te kijken naar de maximale hypotheek die je kan krijgen. Het maximale bedrag dat jij mag lenen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je inkomen, de rente die je wilt betalen en de rentevaste periode. Wanneer je jouw maximale hypotheek wilt berekenen, moet je dus alvast denken aan hoe lang je de rente vast wilt zetten. Een rentevaste periode zorgt ervoor dat de geldverstrekker van je hypotheek de rente niet kan verhogen, wat buiten deze periode wel kan. Hiertegenover staat dan wel dat de rente hoger is wanneer je kiest voor een lange rentevaste periode.

Wanneer de belangrijke factoren weet kan je online kijken hoeveel jouw maximale hypotheek ongeveer zal zijn. Het bedrag zal natuurlijk niet exact overeenkomen met wat je uiteindelijk zal lenen, maar het geeft in de meeste gevallen wel een goede indicatie over het feit of een woning financieel realistisch is om te kunnen kopen.

Stap 2 – Kan je de maximale hypotheek betalen?

Wanneer je weet wat je maximale hypotheek is, dan kan je dit omrekenen naar maandelijkse lasten. Deze maandelijkse lasten zullen erg afhangen van de looptijd, de rente en de rentevaste periode van je hypotheek. Wanneer je de maandelijkse lasten weet, kan je gaan kijken of je dit zou betalen. Wanneer je dit gaat bekijken, is het belangrijk om zowel te kijken naar je inkomens als de maandelijkse uitgaves die je hiernaast hebt. Dat een maximale hypotheek past bij jouw inkomen wil namelijk nog niet per se zeggen dat je dit bedrag ook zou kunnen betalen met jouw leefwijze.

Stap 3 – Keuzes maken

Wanneer je hebt gekeken hoeveel je maximaal kan lenen, dan is het tijd om te kijken hoeveel hypotheek je daadwerkelijk wilt hebben. Dit is natuurlijk niet alleen afhankelijk van hoeveel je wilt betalen, maar ook van hoeveel je kwijt bent aan het huis. Het kan dan ook handig zijn om een groot bedrag van je spaargeld zelf al in te leggen. Zo is het mogelijk om een lagere hypotheek af te sluiten, waardoor je dus ook minder hypotheekrente zal betalen.

Wanneer je het bedrag weet wat je wilt lenen, dan is het tijd om te kijken hoe je dit bedrag wilt aflossen. Er zijn namelijk verschillende hypotheekvormen waarbij het aflossen anders verloopt. Zo kan je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren vooral rente en los je pas later in de looptijd meer geld af. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing, zo los je geld sneller af, waardoor het maandbedrag ook steeds daalt.

Ten slotte moet je een keuze maken over de rentevaste jaren die je wilt hebben. Zoals al eerder vernoemd is dit belangrijk voor de hoogte van je hypotheekrente. Het nadeel van rentevaste jaren is dat je tussentijds niet kan vragen om je rente te verlagen.

Stap 4 – Het vinden van de goedkoopste hypotheek

Wanneer je exact weet wat voor soort hypotheek je wilt hebben, dan is het eindelijk tijd om te kijken naar welke geldverstrekker het beste voorstel voor jouw wensen heeft. Dit kan je doen door de verschillende hypotheekverstrekkers online met elkaar te vergelijken. Hier zul je een mooi overzicht krijgen van de bedragen en hypotheekrentes die de verschillende aanbieders aan je vragen. Echter kan het wel zo zijn de goedkoopste geldverstrekker niet goed bij je past. Er zijn namelijk verschillende voorwaardes die een hypotheekverstrekker kan opstellen in een offerte. Wanneer je ziet dat er voorwaarden zijn die niet bij je past, raad ik je aan om voor een andere hypotheekverstrekker te kiezen.

Wil je ook geld lenen voor jouw droomhuis? Dan raad ik je aan om niet direct het maximale te gaan lenen. Zoek een huis dat betaalbaar is voor jouw situatie zodat je elke maand wat geld over kan houden om andere dingen te doen en niet in schuld komt te zitten. Tevens is veel geld lenen ook enorm duur, want zoals je de uitspraak vast wel kent: Geld lenen kost geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *