Hoe kan jij jouw hypotheek herfinancieren?

  • door
Schuldsanering

Heb jij jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen een hoge rente? Dan betaal je waarschijnlijk veel meer dan nodig, want de rente is de afgelopen tijd flink gedaald. Wil je de kosten voor jouw hypotheek verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om deze te herfinancieren. Dit houdt in dat je de lening onderbrengt bij een andere geldverstrekker. Sommige mensen hebben dit al eens gedaan, maar er zijn ook veel mensen die hier niet bekend mee zijn. Geldt dit laatste ook voor jou? Dan weet je waarschijnlijk niet hoe een hypotheek herfinancieren in zijn werk gaat. Wij zetten hieronder de belangrijkste zaken voor het oversluiten van jouw hypotheek op een rijtje.

Is herfinancieren interessant?
Voordat je besluit jouw hypotheek te herfinancieren, moet je uitzoeken of dit echt interessant is. De meeste mensen kijken hierbij alleen naar de rente. Op zich logisch, want de rente is mede verantwoordelijk voor de kosten van een hypotheek. Ligt de rente inmiddels aanzienlijk lager dan toen jij de hypotheek afsloot? Dan denk je mogelijk dat oversluiten altijd interessant is. Toch is dit niet altijd het geval.

Door het herfinancieren van jouw hypotheek bespaar je mogelijk op de rente. Vergeet niet dat oversluiten ook kosten met zich meebrengt. De meeste mensen zijn zich hier niet bewust van. Wanneer jij jouw hypotheek oversluit, brengt de huidige hypotheekverstrekker jou meestal een boete in rekening. Dit komt omdat je de hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Hierdoor loopt de hypotheekverstrekker geld mis. Om deze kosten te compenseren, betaal jij een boete. Ondanks deze boete kan herfinancieren overigens nog steeds interessant zijn. Door de lage rente bespaar je uiteindelijk soms meer dan de boete voor oversluiten jou kost.

Zoek de beste hypotheekverstrekker voor oversluiten
Wil jij jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank? Dan raden wij je aan om hier de tijd voor te nemen. Hak de knoop niet te snel door, want dan maak je mogelijk de verkeerde keuze. Wij adviseren je dan ook om een goede hypotheek adviseur in de hand te nemen, bijvoorbeeld hypotheekadviseur Haarlem. Zo’n specialist kan jou helpen alle benodigde informatie in kaart te brengen en je deskundig te adviseren. Daarnaast is een eerste oriëntatie gesprek vaak gratis en vrijblijvend. 

Hoe werkt oversluiten?
Wanneer je een geschikte hypotheek gevonden hebt, wordt het de hoogste tijd om de huidige over te sluiten. Hiervoor sluit je allereerst een nieuwe hypotheek af. Het geld dat je leent, gebruik je vervolgens om de huidige hypotheek af te lossen. Dit klinkt makkelijk, maar toch heeft oversluiten vaak behoorlijk wat voeten in de aarde. Weet jij niet precies hoe je dit aan moet pakken? Ga hier dan ook niet zelf mee aan de slag, maar richt je tot een hypotheekadviseur. Hij kan jou allereerst vertellen of oversluiten überhaupt interessant is in jouw situatie. Is dit het geval? Dan helpt hij jou daarnaast ook graag met het herfinancieren van jouw hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *