Heb jij al een testament opgesteld?

Heb jij al een testament opgesteld? Zo niet, dan is het de hoogste tijd om hier eens mee aan de slag te gaan! Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is mocht jij komen te overlijden. En heb je al wel een keer een testament op laten stellen bij een notaris, dan is het goed om deze nog weer eens na te lopen. Sluit dit nog aan bij de wensen die je nu hebt en bij hoe jouw leven er nu uit ziet? Mensen vergeten vaak dat er grote veranderingen in hun levens optreden, die het eigenlijk noodzakelijk maken om het levenstestament aan te passen.

Waarom een testament?

In Nederland is er een duidelijk erfrecht en erfenissen kunnen op die manier goed verdeeld worden. Je vraagt je daarom misschien af waarom je überhaupt een testament op zou moeten stellen. Er zijn verschillende redenen om dat te doen:

  • je wilt afwijken van het standaard erfrecht
  • je wilt gebruik maken van een uitsluitingsclausule
  • je wilt een langstlevende regeling vastleggen
  • je wilt zaken voor jouw minderjarige kinderen goed regelen

Reden genoeg dus om eens hierover na te gaan. Veel mensen vinden dat wat ongemakkelijk om te doen, aangezien het betekent dat ze na moeten denken over hun eigen dood. Maar doe je dit niet en stel je het maken van een testament uit, dan kan dit voor jouw nabestaanden grote gevolgen hebben. Iedereen met een partner of kinderen zou zich hier dus gewoon even overheen moeten zetten en na moeten denken over hoe de zaken geregeld zouden moeten worden op het moment dat jij komt te overlijden. Wil je bijvoorbeeld dat jouw partner eerst al je bezittingen houdt en dat dit niet meteen ook onder jouw kinderen verdeeld wordt? Dan is het goed om een langstlevende regeling op te nemen in je testament. En wil je dat jouw bezittingen op een andere manier verdeeld worden dan in het erfrecht gebruikelijk is? Ook dat kun je vast laten leggen.

Kinderen

We hebben het nu vooral over materiële zaken gehad, maar dat is niet het enige waar je jouw testament voor kunt gebruiken. Komt het aan op jouw kinderen, dan zijn er ook andere zaken die vastgelegd moeten worden. Bijvoorbeeld, wie krijgt de voogdij op het moment dat de wettelijke ouders van jouw kind zijn overleden? Het is goed om hier eens over na te denken en dit ook te overleggen met de familie of vrienden die jij hiervoor geschikt acht. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en kun jij er zeker van zijn dat je alles goed hebt geregeld. In je testament kun je daarnaast ook vastleggen wie het bewind over de erfdelen krijgt. Zijn jouw kinderen minderjarig als jij komt te overlijden, wie beheert dan het geld dat hen toekomt? Ook dit is een belangrijk besluit en je wilt zeker weten dat je dit overlaat aan iemand die je volledig vertrouwt. Zo zijn er verschillende zaken die je vast kunt leggen in je testament. Doe dit altijd bij een officiële notaris, zoals Stotijn Notariaat & Mediation, alleen dan is het document namelijk rechtsgeldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *