Elektrische fiets versus auto

  • door

Om me heen zie ik het steeds vaker: zelfs de grootste autofanaat schaft een elektrische fiets aan. Niet omdat die auto niet meer lekker rijdt, maar omdat zo’n e-bike toch ook wel heel handig is. Het transportmiddel is inmiddels zover ingeburgerd dat het niet alleen maar iets is voor ouderen. Allerlei soorten fietsers kopen er een en doen hun voordeel ermee. De analoge fiets wordt zo langzamerhand vintage. De voordelen van een elektrische fiets ten opzichte van een gewone fiets is evident: je gaat sneller en fietst makkelijker lange stukken. Dat maakt het fietsen van en naar je werk ook aantrekkelijker voor autorijders. Laten we daarom deze twee vervoersmiddelen eens met elkaar vergelijken.

Milieuvriendelijk

Natuurlijk, er zijn elektrische auto’s, maar lang niet iedereen heeft die al. Daarbij verbruikt een auto uiteraard veel meer elektriciteit dan een fiets. Aangezien in Nederland voorlopig nog de meeste elektriciteit gewekt wordt uit aardgas en kolen, is elektrisch rijden dan ook nog niet volledig uitstootvrij. Maar goed, het is wel beter dan rijden op benzine of diesel. Op een elektrische fiets rijden is dus beter voor het milieu dan in een (elektrische) auto rijden.

Gezondheid

Het ligt nogal voor de hand, maar uiteraard is een elektrische fiets in het gebruik beter voor je conditie dan een auto. Op een e-bike wordt je ondersteund bij het rijden wat fijn is bij tegenwind of als je een heuvel op moet, of simpelweg omdat je een lange afstand af te leggen hebt. Maar je bent nog wel steeds in beweging. Daar kan rijden in een auto natuurlijk niet tegenop.

Tijd & geld

Hoewel een elektrische fiets uiteraard een stuk sneller is dan een analoge fiets, haalt het uiteraard niet de snelheden van een auto. Je bespaart uiteraard tijd als je met de auto gaat. Wel komen daar weer andere nadelen bij die je bij een fiets niet hebt: in de file staan en een parkeerplek zoeken. Daarbij ben je met een auto geld kwijt aan tanken en parkeergeld.

Op maat

Uiteraard kan je een model auto kopen en je stoel en stuur zo zetten dat je heerlijk zit en er uren in kan rijden. Maar ook een fiets kan je helemaal op maat kopen. Zo wordt een elektrische fiets heren in grote lengtematen gemaakt, zodat elke lange jongen of heer het voor hem perfecte model kan aanschaffen. Daarbij hebben e-bikes voor heren die kenmerkende horizontale framebuis, wat het frame extra stevig maakt. Ook zijn er modellen met een lage instap, zodat je er makkelijker op en af kan stappen.

Conclusie

Een elektrische fiets wint het op vele fronten van de elektrische auto: het is milieuvriendelijker en gezonder in gebruik. Tevens spaar je er geld mee uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook autoliefhebbers elektrische fietsen aanschaffen!