Een laadpaal op de zaak zetten, interessant of niet?

In een tijd waarin steeds meer mensen en bedrijven de overstap maken naar elektrische voertuigen spreekt het voor zich dat ook de vraag naar laadpalen sterk is toegenomen. Een laadpaal op de zaak laten installeren is dan ook iets waar steeds meer bedrijven aan denken. Dat is op zich ook best logisch. Het spreekt namelijk voor zich dat u niet continue op zoek zult willen gaan naar openbare laadpunten. Dit is voor uw medewerkers haast onmogelijk. De vraag die velen zich echter stellen is welke kosten een laadpaal op de zaak zetten nu precies met zich meebrengt en of het deze investering nu wel of niet waard is. Wij zochten het alvast even voor u uit en hebben onze bevindingen op deze pagina op een rijtje gezet. 

Welke investering moet u voorzien voor een laadpaal? 

Het spreekt voor zich dat een laadpaal op de zaak laten plaatsen een bepaalde investering vereist. Het is dan ook niet zo vreemd dat menig aantal ondernemingen zich de vraag stellen met welke kosten ze op dat vlak precies rekening moeten houden. Dat kan behoorlijk verschillen. Belangrijk is bijvoorbeeld om rekening te houden met de verschillende soorten laadpalen die op de markt zijn terug te vinden. Voor een standaard exemplaar liggen de kosten ergens tussen de 500 & 1.200 euro. Voor de duurdere exemplaren kan die prijs al snel behoorlijk oplopen. Tarieven van 6.000 euro en meer zijn bijvoorbeeld zeker niet ongewoon. 

U moet er bovendien rekening mee houden dat er twee verschillende soorten kosten moeten worden betaald bij een laadpaal op de zaak kopen. In eerste instantie zijn er de kosten voor het aankopen van de laadpaal. Daarnaast zult u echter ook installatiekosten moeten betalen. Hoe hoog deze installatiekosten precies zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de locatie en de meterkast die voorhanden is. Voor de installatie van een laadpaal op de zaak alleen kunt u reeds tussen de 250 & 2.000 euro (of meer) kwijt zijn. Hou hier dus zeker rekening mee!

De terugverdientijd van een laadpaal op de zaak 

Een laadpaal op de zaak kopen betekent in eerste instantie uiteraard dat u de kosten voor de laadpaal kunt inbrengen in de boekhouding. Dit geldt zowel voor de aankoopkosten als voor de kosten die moeten worden gemaakt voor de installatie. Dit gezegd zijnde stellen menig bedrijven zich de vraag met welke terugverdientijd ze nu rekening kunnen houden voor hun laadpaal op de zaak. Op dit vlak moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  1. Tegen welke prijs heeft u de laadpaal kunnen aankopen? 
  2. Wat zijn de actuele energietarieven?
  3. Hoeveel bedraagt de laadtijd? 
  4. Wat is het verbruik van de accu? 
  5. Welke afstand wordt er op jaarbasis afgelegd? 

Op het ogenblik dat u het opladen met een eigen laadpaal op de zaak gaat vergelijken met opladen aan een openbaar laadpunt zult u kunnen vaststellen dat de terugverdientijd ergens tussen de 5 & 10 jaar is gelegen. Omwille van het feit dat een accu doorgaans wel ongeveer 10 jaar mee blijft gaan zult u per saldo aanzienlijk voordeliger uit zijn. Bovendien spreekt het voor zich dat de beschikking hebben over een eigen laadpaal op de zaak ook gewoon vanuit praktisch oogpunt alleen maar interessant te noemen is. Voor meer informatie over het installeren van een laadpaal op de zaak kunt u terecht bij Eneco eMobility.